De Belgische attracties - hoe oud zijn ze? Welke parken hebben het grootste aandeel jongere attracties? Welke parken bestaan vooral uit golden oldies? Uit welke periodes blijven de meeste attracties over? Pretparken.be nam de vier grootste parken van België onder de loep om deze vragen te beantwoorden. We haalden onze geweldige paintskills onder het stoff vandaan en toverden satelietbeelden van Plopsaland, Walibi, Bobbejaanland en Bellewaerde om in een simpele verzameling blokken en lijntjes. Vervolgens kleurden we al deze vlakken naar gelang hun leeftijd. Het abstracte resultaat is vaak opvallend. Deel 2 in de reeks: Bobbejaanland!Enkele kanttekeningen bij de kaart

Voor we de kaart onder de loep nemen moet er nog het één en het ander duidelijk gemaakt worden.
-De aangeduide vlakken betreft enkel de mechanische attracties van het park.
- Kinderland staat als één blok ingekleurd, maar betreft meerdere (al dan niet mechanische) attracties.
-Sommige attracties lijken niet te zijn gekleurd. In werkelijkheid tonen de satellietbeelden ook verwijderde attracties, die dus niet in de kaart opgenomen zijn.

Wat valt er op?

Eerst en vooral is Bobbejaanland een park met veel attracties in alle vormen en maten. Er zijn een handjevol recente attracties (vier sinds 2007), maar ook de twee oudste attracties van België zijn hier nog operationeel: de monorail en het reuzenrad. Het zijn ook de twee enige attracties in ons land die in het zwart zijn aangeduid.

Het gros van de attracties (26 van de 33) stammen echter uit de periode 1982-2006. Sinds de overname van PR zijn er slechts vier attracties bijgebouwd die nog steeds bestaan. Al deze vier attracties staan vlakbij elkaar in het park, met name rondom de 'Adventure Valley'.

Ook zien we veel attracties op de kaart liggen die niet zijn ingekleurd omdat ze niet meer bestaan, maar ook niet zijn vervangen (Bobby Drop, Breakdance, helft van Speedy Bob)

Wat kunnen we misschien verwachten?

De gemiddelde attractieleeftijd van Bobbejaanland ligt, zeker in vergelijking met de andere Belgische pretparken, redelijk hoog. De gemiddelde attractie is tussen de twintig en vijfentwintig jaar oud: de helft van de attracties kan je dus als 'redelijk oud' bestempelen. Onder die oude attracties zijn enkele absolute toppers binnen het aanbod - Indian River, Revolution, Dreamcatcher, Wild Waterslide - alsook de zichtbepalende hoogbejaarde rides als het Reuzenrad en de monorail.

Een redelijk oud aanbod bied ook een spannende toekomst: de kans is reëel dat er binnen dit en enkele jaren enkele grote attracties vervangen zullen moeten worden, wil het park zijn grote aanbod behouden. Gezien de hoge concentratie attracties uit dezelfde leeftijdsgroep (9 attracties van 1982 tot 1991!), kunnen zulke grote projecten zich snel achter elkaar voordoen: het is niet ondenkbaar dat het park dus binnen enkele jaren zeer veel gaat moeten investeren in nieuwe, moderne rides willen ze nog mee kunnen met de concurrentie.

Uiteraard weten we niet zeker hoe Bobbejaanland zich in de (verre) toekomst zal ontwikkelen, maar het is leuk om met de hulp van de Aging Map de leeftijd van de verschillende attracties in het park te bekijken en op basis daarvan schattingen te doen. Wat denk jij dat Bobbejaanland voor ons in petto heeft, en welke attracties er misschien zullen verdwijnen?