Uit plat opportunisme - lees: geografische nabijheid - stem ik voor de Fransen. Dit lijkt me ook de locatie met het meeste potentieel op macroschaal: Parijs, Londen, ferries, tunnel, BeNe, NRW, ... al zal een echte Brexit wel roet in het Franse eten strooien, vrees ik. Zo'n KKK (Kingda-Ka-kloon) hebben we ondertussen al in Europa, maar ach.

Paramount Londen: Volgens mij is daar al zo veel geld in gepompt, dat ze bijna niet meer kunnen terugkrabbelen. Tenzij ze als (half) excuus de vermaledijde Brexit inroepen. De plannen voor dit park lijken me daarom het meest concreet, maar Calais is tot nader order beter bereikbaar, dus ...

Het Noorse geval heeft alles behalve z'n ligging en demografie mee, tenzij dan vanuit puur historisch standpunt. Het park had volgens de eerste berichten al in 2017 geopend moeten zijn, nu lees ik over vergunningen die ten vroegste in 2021 kunnen verkregen worden.

Tolkien Universe: Qua tijd een schot voor de boeg: het LOTR-momentum is al een tiental jaar over, ik denk niet dat dit te re-animeren/ uit te melken is à la Star Wars. En qua ligging ... een toeristische top-bestemming nabij Malaga, demografisch toch minder interessant en letterlijk een uithoek van Europa. Bovendien heeft de regio niks te zien met Tolkien zelve. Diens verhalen ademen Ierland uit, ook al werd de man geboren in Zuid-Afrika, werkte hij in Engeland en zijn de films ingeblikt aan de andere kant van de wereld.